Trøffeltang(grisetangdokke) – Vertebrata lanosa

Trøffeltang. En liten rødalge som lever/vokser utelukkende på grisetang som en liten parasitt, langs kysten av Norge. Du finner den nesten overalt der det er Grisetang(Ascophyllum nodusom)

Trøffeltang høstet tidlig sommer

Trøffeltangen kan høstes hele året, men er best og høste i de kalde månedene av året. Da er den så og si fri for andre snyltedyr og alger som vokser på den ellers i året.

Min erfaring er at den tørkede trøffeltangen kan lagres i flere år, dersom den ligger tørt og mørkt. Det sies at i Japan er den beste tørkede tang og taren gjerne over 100år! Jo eldre jo bedre. Sett at den er lagret riktig.

Noen mener at den taper seg på både lukt og smak, men jeg har motsatt erfaring.

Varmrøkt makrell på grillen!

Varmrøkt makrell er perfekt sommermat ☀️
I forrigår ble det varmrøkt makrell på grillen. Til første forsøk og være ble det veldig bra! Til og med mannen spiste det og han liker egentlig ikke makrell. Resten skal vakumeres og fryses i porsjonspakker. Fint pålegg fremover mot høsten eller server den lun med nypotet, agurksalat, rømme og godt smør.

En ny verden åpnet seg, så nå skal det røykes sjømat! 😁

Tørrsaltes 1-2døgn, før den vannes ut 1-2timer
Krydres så med peppermix
Makrellen ble røkt i grillen med bøkeflis
Ferdig resultat etter 30min.

Marinerte reker

Har du prøvd og marinere rekene til rekesmørbrødet? Supergodt og kjempeenkelt! 🦐🦐🦐

Til 4 personer trenger du:
🦐1,5kg ferske reker(fryst går også)
🦐1/2 rød chili
🦐2 lime
🦐1 appelsin
🦐1 sitron
🦐1bunt gressløk
🦐2 vårløk
🦐1 bunt bladpersille
🦐1/2 Spisspaprika
🦐1 hvitløksfedd
🦐Pepper, sukker og en god olivenolje.

Lag marinaden først. Vask sitrusfruktene og riv skallet på et rivjern. Skvis saften ut av dem. Hakk opp resten av grønnsakene i små biter. Hakk opp urtene. Bland alt og tilsett 3-4ss olivenolje. Smak til med pepper og sukker. Sett til sides mens du renser rekene.

Når rekene er renset blander du marinaden med dem og setter det hele kaldt. Gjerne ett døgn i forveien slik at smakene får trekt skikkelig inn.

Serveres på godt brød/loff med tangsmør og en liten dæsj majones.

Marinerte reker

Tangsmør med chili

Til helgens skalldyrbord laget jeg ett par pølser med tangsmør. En med trøffeltang og chili 🌶 og en med sukkertare og hvitløk. 🧄

Smøret slo veldig godt ann blandt gjestene så dette skal gjentas allerede til uka! Superenkelt og lage i en fei og hever smaken av maten til et nytt nivå. Passer veldig godt på loffskiva med rekene, eller til gratinering av f,eks sjøkreps og kongekrabbe. 🦐🦞🦀

Skal testes på hvalbiff neste gang! 😋

Du finner oppskriftene på begge typene i menyen under «oppskrifter» ❤️

Skalldyrbord og bursdag

Lørdagen ble tilbragt på kjøkkenet store deler av dagen. Mannen har bursdag i dag. Så lørdag feiret vi dagen med noen gode venner og et skalldyrbord ala meg!

På menyen stod det:

Østers naturell, kamskjell ceviche, marinerte reker, gratinerte sjøkreps og kongekrabbe. Alt med loff og egenkomponert tangsmør i to varianter. I tillegg til godt smør, aioli, chili aioli, majones og sitron/lime. Oppskrifter på samtlige kommer etterhvert og vil bli linket i dette innlegget.

Østers
Kamskjell ceviche
Marinerte reker
Gratinerte sjøkreps
Kongekrabbe
Tangsmør

Kvelden var vellykket og gjestene mette og fornøyde. Slikt liker jeg! 😄

Endelig en hjemmeside/blogg!

Yes! Da var jeg på nett. Dvs egen nettside/blogg plattform. Her kommer det stort sett det samme som på SoMe, men også litt annet man ikke får plass til der.

Siden er enda under oppbygging, så vær tålmodig med meg. 🙂

Grisetangdokke/trøffeltang

Velkommen til og følge meg her også!