Jeg leverer fersk tang og tare av matkvalitet på bestilling. Taren hånd sankes ved kysten av Salten og leveres direkte til kunde. Utvalget varierer etter sesong.
Om du tenker at dette er jo bare nok en variant av tilslørte bondepiker, så har du helt rett!
Denne versjonen inneholder nemlig tang! Jeg har brukt rødalgen søl som krydder. Søl binder det hele sammen, samtidig som det gir en nydelig saltsmak til den ellers så søte retten. Tang og tare kan fint brukes til desserter, kaker og brødbakst. Man må bare tørre og prøve😉
Start med og finknuse kjeksene. Tilsett 1ts finmalt søl og 1ts kanel. Bland godt og sett til sides. Pisk fløten til krem. Legg kjeks, krem og eplemost lagvis i en skål eller pent glass. På toppen drysser du litt ekstra kjeks eller revet sjokolade og søl som pynt.
Snart er det jul og flere festlige lag. Kanskje du skal servere østers til vennegjengen eller trenger ett tips til senere? Da kan du prøve en helt enkel bringebær vinaigrette med trøffeltang! 🦪
Du trenger 3-6 østers pr snute som forrett. – Sjalottlauk – Bringebær – Bringebæreddikk – Tørket trøffeltang
Den lager du enkelt en times tid i forveien ved og finhakke sjalottlauk, mose noen bringebær og bland med lauken. Før du tilsetter litt bringebæreddikk. La det hele godgjøre seg før du tilsetter tørker trøffeltang ved servering av østersene 🦪
Hva med en matopplevelse? Nå kan du få kjøpe gavekort på tangsafarier arrangert av meg(Fesk-kjerringa) for året 2024.
På en tangsafari vil du få kunnskap om de ulike tang og tareartene vi har her i Norge. Sesonger, bruksområder, tilbereding og konservering. En miniguide og oppskriftshefte tilpasset safarien du deltok på, smaksprøver og mye mer.
Send meg en mail på fesk-kjerringa@hotmail.com dersom du ønsker og kjøpe et gavekort(verdi 550,-). Gavekortet sendes pr mail og gjelder for sesongen 2024. Dato/sted ligger ute på fesk-kjerringa.no og flere kommer. All deltakelse skjer på eget ansvar.
Siden denne lille dotten omtales i media i disse dager. Kan det være greit med en en liten forklaring i hvordan man høster denne algen.
– Trøffeltang/Grisetangdokke – Vertebrata lanosa er en liten rødalge i dokkefamilien. Du skiller den lett fra de andre dokkene(forvekslingsartene) ved og riste lett på den. Fluffer den seg opp som en afro er det trøffeltang. – Trøffeltang vokser utelukkende på grisetang(ascophyllum nodosum) – Den finnes langs hele Norskekysten, men størst forekomst i nord. – Når man høster trøffeltang må den hånd høstes. Man skal ikke rive av hele grisetangen for og høste trøffeltang, men ta en og en dott trøffeltang. Det skal også alltid være igjen nok trøffeltang på grisetangen, slik at den vokser ut og formerer seg igjen. – Høsting fremmer vekst. Sett at det er gjort riktig. Bærekraftig og regenerativt. – Det tar tid og sanke, rense og tørke trøffeltang. Noe som gjenspeiler seg i prisen. – Fersk trøffeltang holder seg godt en ukes tid i kjøleskap. Inntil en måned dersom den ligger på havsalt. Tørker du den, kan den i teorien ligge evig da den utvikler seg på smak over tid. Sett at den ligger tørt og mørkt. Lagringsvare men andre ord. – Når det kommer til smak er dette litt objektivt fra person til person og etter når i sesongen man sanker den. Som fersk synes jeg den er bitter, men tørker man den på lav varme (under 50C) blir smak og lukt noe helt annet enn som fersk vare. Da blir den etter min smak veldig god! – Trøffeltang kan sankes hele året, men «sesongen» er fra oktober til mars, tidlig april. Kommer litt ann på hvor i landet man skal sanke.
Felles for oss som sanker er at vi ønsker og gjøre dette bærekraftig. Sanking av tang og tare fremmer ny vekst så lenge vi legger til rette for det. Mitt inntrykk av den nye tang og tare næringen (ikke taretrålerne!) er at vi alle ønsker det samme. Høste på naturens premisser.
Trenger du et julegavetips til kollegaen, bedriften eller vennegjengen? Hva med en tang og taretrio fra Fesk-kjerringa? Du får en pakke med alle tre saltene, perfekte julegaver. I tillegg støtter du en småskala lokalmat bedrift.
Ta kontakt for et skreddersydd tilbud, eller handle HER
Trøffeltangsalt er et av mine hovedprodukter og nå får du som bedrift muligheten til å bestille denne i større kvantum. Jeg lanserer nå poser på 150 gram, i tillegg til glassene på 40ml. Disse er kun tilgjengelig for bedrifter.
Trøffeltangsalt er ypperlig og bruke som garnityr på poteter, sjømat, egg, viltkjøtt og annet rødt kjøtt, kylling og kalkun, smør holdige retter eller i baksten. Ganske anvendelig!
Trøffeltangsaltet består av bærekraftig håndhøstet trøffeltang – Vertebrata lanosa, som er utelukkende høstet ved kysten av Salten. Blandet med Norsk håndhøstet kvalitets salt fra Havsnø på Aukra.
Liker du sursøt kylling? Da må du prøve sursøt hval!
Du trenger: 400 gram hvalkjøtt 2 paprika 1 gul løk 1 ts revet frisk ingefær (kan sløyfes) 1 finhakket rød chili 1 boks hermetisk ananas (ikke kast laken, den skal brukes i sausen!) 3 ss sukker 4 ss soyasaus 2 ss eplecidereddik 1 dl kraft eller kjøttbuljong (utblandet) 1 ss maisenna utrørt i kaldt vann. Ris eller nudler
Slik gjør du det: Hvalkjøttet deles i strimler før det krydres helt enkelt med salt og pepper, før du steker det. Sursøt saus lager du fint selv, eller du kan bruke ferdiglaget.
Kutt opp løk og paprika i biter. Chilien finhakkes. Hell av ananaslaken i en skål, og del opp ananasen i passelige biter. Bland sammen sukker, soyasaus, eplecidereddik + kraft sammen med laken fra ananasen. Fres så løk og paprika til det begynner å bli mørt. Ha i chili, revet ingefær og ananasbitene. Hell på sausen, og kok opp. Ønsker du litt fylde på den kan du bruke maizenna som du rører ut i kaldt vann.
Vend inn det stekte hvalkjøttet og la det få godgjøre seg en 2-3 minutter. Serveres med kokt ris eller nudler.