Oppskrifter

Trøffeltang olje

Trøffelolje er fin og bruke dersom man synes trøffeltang i seg selv blir for kraftig på smak og lukt. Da oljen har den samme gode smaken, men i en mildere utgave.

For og lage trøffelolje trenger du en egnet flaske, olje etter eget ønske og trøffeltang. Jeg bruker rapsolje. Trøffeltangen kan være fersk eller tørket. Det velger du selv 😊

Putt renset trøffeltang på flasken og fyll på med ønsket olje. La stå 2-3 dager før bruk slik at den får godgjort seg. Ønsker du ekstra lang holdbarhet siler du av trøffeltangen etter en ukes tid og tar vare på oljen.

Trøffeloljen kan brukes på pasta, pizza, risotto, paella eller der du ellers ville ha brukt olje eller dressing. Du kan også smaksette oljen med andre ting som f,eks hvitløk eller chili.

Kokt og stekt rogn

Her har du en to i en oppskrift på nettopp rogn. Første ut er kokt rogn. Det må du ha for og kunne lage del to🤭

Kokt rogn:
2-300 gram fersk rogn
2-3ss salt
1-2 laurbærblad
1-2ss sitronsaft

Den tradisjonelle måten og koke rogn på er og pakke den finurlig inn i matpapir, surret med hyssing. Dette er noe jeg ikke gidder og styre med. Du skal uansett ikke koke rogna, den skal trekkes.

Jeg skyller rogna i kaldt vann. Legger den i en kjele og strør over saltet, legger oppi laurbærbladene og sitronsaften. Så fyller jeg på med vann slik at den dekker rogna. Har på lokk og setter til trekking på middels varme. Vannet skal ikke koke, men være rett under kokepunktet så her må man følge med! Rogna må trekke til den er gjennomtrekt og det kommer ann på størrelsen. En middels rogn (ca en normal hånd) trenger en 15min. Prøv deg litt frem, heller lenger tid enn for kort. Jo større rogn, lenger tid.

Da er vi klare for del to! Stekt rogn 😁

Da tar du rett og slett den kokte og avkjølte rogna og skjærer i skiver, legger på en oppvarmet stekepanne og steker gylden på begge sider. Krydre med litt salt og pepper dersom du ønsker det.

Kokt rogn kan også brukes som pålegg uten og stekes, bare skjær den i skiver og ha på brødskiva. Det er litt smak og behag egentlig 😄

Så, der har du to måter og bruke rogn på. 👌

Hvis du ønsker flere måter og bruke rogn på kan du følge meg videre ☺️

Hjemmelaget Norichips

Har du lyst til og prøve noe skikkelig digg? Da bør du prøve Norichips! Ikke de arkene eller slike du kjøper i butikk, men hjemmelaget! 😁🌿

Du trenger fersk fjærehinne (du kan også bruke tørket) som må skylles og renses godt for skjell og sand. Klem av så mye væske du klarer og kjør fjærehinnen i en foodprosessor/blender til det er en fin masse. Fordel det så godt utover et bakepapir, strø litt nykvernet salt over og legg enda et bakepapir på toppen for og få det så flatt som mulig.

Stekes på 175C i ca 10min, før du tar av bakepapiret på topp og steker videre i ca 10min. Prøv deg litt frem da alle ovner er forskjellige.

Fjærehinnen skal være helt tørr. Knekk den så i biter og oppbevar på et lufttett glass. Skikkelig digg snacks!

Kanskje et vegansk alternativ til tørrrfisk?

Hval-ramen/nudler

Du trenger:
1pk hurtignudler (bruk den du liker eller lag pasta!)
150gram hvalbiff
4-5 cherrytomater
1 vårløk
1 sjalottlauk
Salt og pepper (jeg bruker sukkertare som salt)

Start med og lag nudlene etter pakkens anvisning. Skjær så hvalbiffen i strimler, før du krydrer den godt med salt og pepper. Stek den så på middels/høy varme før du tilsetter vårløk og sjalottlauk som du steker blankt. Ha i delte cherrytomater rett før servering. Hell så kjøttblandingen over de ferdige nudlene og nyyyt! Så enkelt, så godt! 😄

Rundstykker med butare

Her har du en enkel, men god oppskrift på halv grove rundstykker med tare(tang kan også benyttes) Bruk dem som vanlige rundstykker.

Du trenger:

  • 1kg mel(50/50 Siktet hvetemel og Sammalt hvetemel)
  • 6dl vann
  • 2dl rapsolje
  • 2ts salt(gjerne bruk taresalt istedenfor, reduser litt på taremengden isåfall)
  • 2ss tare
  • 50gr gjær
  • 1ts sukker
  • Frø etter ønske til pynt

Begynn med og blande lunket vann, sukker og gjær. Sett til side mens du blander alt det tørre i en annen bolle. Tilsett så gjærblandingen i det tørre og bland deigen. Tilsett oljen og kna deigen til den slipper bollen. Kna litt til før du dekker til bollen og hever til dobbel størrelse.

Når deigen er ferdighevet heller du den ut av formen og knar den litt til, før du deler den i emner på ca 50gram(jeg fikk 35 rundstykker da) kna og form emnene i ønsket fasong og sett på en langpanne med bakepapir.

Etterheves under plast/bomull til nesten dobbel størrelse. Pensles med et pisket egg. Du kan godt strø på litt frø etter ønske før steking.

Stekes på 200C varmluft i 12-15min. Følg med da alle ovner er litt forskjellige. Jeg steker to brett i slengen.

Serveres lune med godt smør til fiskesuppa, ferske reker eller skalldyr. Kan også brukes som vanlige rundstykker.

Trøffeltangsmør

Dette smøret kan du lage med den tang og tare typen du måtte ønske. Jeg har brukt trøffeltang, da den gjør seg veldig godt sammen med smør. Havsalat og tarmgrønske er også to typer som passer veldig godt i smør.

Du trenger:

– 100gram mykt meierismør
– 2 finhakkede fedd hvitløk
– 1-2ts tørket trøffeltang

Pisk sammen alle ingrediensene og ha i en liten skål. Eller form små porsjonspølser i plastfolie eller matpapir. Oppbevares kjølig eller du kan fryse ned og ta opp før bruk.