Tang & tare

Tang og tare er ekte supermat og i grunnen grønnsaker fra havet. Tang og tare er makroalger og består av brunalger, grønnalger og rødalger. De inneholder nesten alt et menneske trenger. Alt fra vitaminer, mineraler, sporstoffer, fiber, karbohydrater, proteiner, omega 3 og 6 i tillegg til proteiner. Med tang og tare får du i deg det du trenger, i tillegg til at de fleste artene (på både godt og vondt) inneholder store mengder jod. Kalsium, magnesium, sink, kalium, selen og fosfor.

Litt om jod i tang og tare

I Norge er det mer vanlig med jodmangel enn for mye, men er du gravid, ammende eller har problemer med skjoldbruskkjertelen bør du begrense inntaket av tang og tare, eller kontakte lege før bruk.

Det er i hovedsak brunalgene sukkertare, stortare, trøffeltang og fingertare som inneholder høye jod nivåer. Skal disse benyttes i større mengder anbefales det og varmebehandle Å(blansjere/skolde) den i 2-3 minutter før bruk. På denne måten er det bevist at inntil 80% av jod nivået fjernes, men dette varierer veldig etter art, årstid sankested osv. Fingertare inneholder i tillegg høye nivåer av uorganisk arsen og frarådes derfor og bruke i det hele tatt.
Tang og tare bør derfor brukes som et krydder/smaksforsterker for og heve smaken og ikke som en hovedingrediens i en rett. “Less is more” er et fint stikkord her.

Les mer om jod i tang og tare i Sunnhetsbladets sin artikkel

Ny rapport om mattrygghet med tang og tare fra Mattilsynet, i samarbeide med de andre nordiske landene. “A nordic approach to food safety risk management of seaweed for use as food”

Næringsinnhold på tang og tare i Havforskningsinstituttets Sjømatdata

Nofima sin forskningsrapport «Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare» engelsk versjon

NRK artikkelen «Meiner det ikkje er nokon fare med tare: – Kan erstatte salt»

NRK artikkelen “Tang og tare blir stadig meir populært på matbordet”

Under oppdatering.