Salten matfestival og filetskjærekonkurranse

I tradisjon tro holdt @saltenaqua en filetskjærekonkurranse på Salten Matfestival den 23-24.september.

📸 – Lånt av Salten Mat

I år var vi 5 stykker som deltok. Fjorårets vinner Victoria Solbakk fra Wenberg fiskeoppdrett, Fauskes ordfører Marlen Rendall Berg, Johnny Løkås fra Salten salmon og Oliver fra Orlando bar og grill. I tillegg til meg selv.

I år var det gjevnt nivå og ordfører Marlen viste seg og være et naturtalent, men det var Victoria og meg selv som gikk av med en delt 1.plass 🥇🥇

Skikkelig morsomt og få være del av 😁😋

I tillegg stilte jeg med egen stand i år også, med tang og tare produktene mine. Morsomt at det er gjengangere som kommer innom de ulike festivalene for og kjøpe mine produkter. Takk til alle som handlet hos meg!

Opsahl sjømat 1år!

Tenk, 1 helt år er gått siden oppstarten av Opsahl sjømat (enkeltmannsforetaket som står bak Fesk-kjerringa). 🎉

Fesk-kjerringa kontoen derimot har eksistert lengre, men det var for litt over ett år siden jeg bestemte meg for og ta steget videre og starte så smått for meg selv. Både som sjømatinfluencer og primærprodusent av tang og tareprodukter, håndhøstet fra kysten av Salten.

Mye er oppnådd og enda mer gjenstår. Jeg vil finpusse enda mer på produktene, jobbe mer målrettet mot flere samarbeid (både med salg av egne produkter og tjenester i tillegg som influencer) men det krever sitt når man drifter i hovedsak alene og i tillegg er ekstremt introvert😅

Skulle ha hatt en mentor, noen frivillige? 😁😅

Uansett. Ett år er gått og jeg tar fatt på neste år med godt mot! Jeg lærer mens jeg gjør. Ikke alt går helt på skinner bestandig og enkelte ting kunne nok ha vært gjort annerledes, men jeg er stolt av det jeg har fått til, til nå. ☺️

Jeg er evig takknemlig for alle følgere, nye bekjentskaper, samarbeidspartnere, lokale aktører, venner og familie som har støttet meg på hver sitt vis.

Tusen takk! 🥰

Hvalkaker

Kjøttkaker av hval. Varier kjøttkakene dine med hvalkjøtt istedenfor storfe eller vilt. Smaker helt nydelig og er nesten flaut hvor billig hvalkjøtt egentlig er. Passer fint i disse tider hvor prisene stiger til himmels på annet kjøtt. Her er iallefall min versjon av hvalkaker.

Du trenger:

400gram kjøttdeig av hval

1/2 gul løk

2 fedd hvitløk

2-3 ss melk(bruk det du liker, vann, fløte eller plantebasert mer ved behov)

1-2 ts salt

1-2 ts pepper

1/2 ts timian

2-3 knuste einebær

Kjør alt unntatt væsken i en foodprosessor til en glatt masse. Spe så på med litt melk til deigen «klumper» seg. Ha smør og olje i en varm stekepanne(helst jernpanne). Form passelige kjøttkaker med en fuktet hånd og spiseskje, før de stekes til de er karamelliserte(ikke svidd!) før du snur dem og steker videre. Juster temperaturen underveis bed behov.

Serveres med brunsaus, grønnsaker og litt tyttebær.

Har du prøvd hvalkaker før?

Tangsmør

Dette smøret kan du lage med den tang og tare typen du måtte ønske. Jeg har brukt trøffeltang, da den gjør seg veldig godt sammen med smør. Havsalat og tarmgrønske er også to typer som passer veldig godt i smør.

Trøffeltangsmør:
– 100gram mykt meierismør
– 2 finhakkede fedd hvitløk
– 1-2ts tørket trøffeltang

Pisk sammen alle ingrediensene og ha i en liten skål. Eller form små porsjonspølser i plastfolie eller matpapir. Oppbevares kjølig eller du kan fryse ned og ta opp før bruk.

Gjerne bruk emneknaggen #feskkjerringa dersom du lager en av mine oppskrifter og deler i sosiale medier.

Taco torsdag!

Laksetaco! 🌮🐟
Tacoen må ikke bestå av kjøtt, den er minst like god med fisk. Laks og ørret er en slager, men du kan også bruke hvit fisk som sei, torsk, lange eller lysing.

Du lager tacoen på akkurat samme vis som før, men det kan være greit og marinere fisken i tacokrydderet 10min før steking. Slik at smakene får trekt godt inn.

Det gjør du ved og skjære fisken i passelige terninger. Tilsett litt nøytral olje. Tacokrydder og en skvis lime for ekstra syrlighet. Masser inn krydderet og la stå mens du fikser de andre ingrediensene du bruker på din taco. Stekes som vanlig.

Så enkelt!

Lager du taco med fisk?

Taco med laks

Tangsafari på Inndyr, Gildeskål

I samarbeid med Cecilia fra Heimsjyen A/S arrangerer vi Tangsafari på Inndyr, Gildeskål. Fredag 15.juli kl 18-20!

Vi møtes på parkeringsplassen til Salmon Center Gildeskål og vandrer videre utover mot Andklakken.

Der ser vi hva vi finner av tang, tare og andre spennende ting. Deltakerne vil få lære om de ulike artene vi finner. Sesonger, bruksområder og det som måtte dukke opp av spørsmål. Det vil bli smaksprøver og bålkaffe. Deltakerne får også tilsendt på mail, oppsummering av turen og oppskrifter relatert til det vi finner. ☺️

Ønsker du og delta?

Vipps 500,- til 716556 og merk med «Tangsafari Inndyr» innen utgangen av torsdag 14.juli.

Kle deg etter vær (gode sko!) og gjerne ta med et sankenett(soppnett, vaskenett etc) Turen skjer på eget ansvar.

Bli med du også! 😄

Tørket søl (palmaria palmata)

Tørket søl er superenkelt å lage. Du må bare sanke litt.

Rense den for rusk og rask. Tørke den på lav varme (40-45grader) eller ute i sola som de gjorde før i tiden.

Knuse den ned i hurtigmikser eller morter og pakkes på et dekorativt glass. For denne fortjener og skinne på kjøkkenet! Jeg har en krukke stående og den må fylles på rett som det er.

Reklame // Jeg selger tørket søl dersom du ikke ønsker å sanke selv. Håndsanket ved kysten av Salten.