Denne helga var jeg så heldig og få være med på Salten mat’s matfestival på Fauske, med egen stand! Kanskje festivalens minste, men akkurat passe der og da! 😁
Der fikk jeg frontet Fesk kjerringa og mitt eget Tang og Taresalt.
Jeg fikk også sneket meg med på en filet skjærekonkurranse som Salten Aqua arrangerte. Der fikk jeg konkurrere mot andre sjømatengasjerte mennesker. Havnet på en 3’de plass av totalt 5 deltakere. Godt fornøyd med det, med tanke på at 1 og 2 jobber med laks til daglig😄
Foto: Salten AquaFoto: Salten Aqua
Ellers tittet jeg innom alle de andre standene og hadde det nokså fint☺️ Håper på flere stands etterhvert, men nå må jeg få landet litt etter helgen, tatt en vareopptelling og produsere opp mer.
Takk til Hege Ruud og Salten Mat som inviterte meg med!
Dag 1KlippfisksnittStrimlet elgHadde med meg Luna som hjelp og selskap
Det finnes mange skjell og vesener man kan sanke selv, fra fjæra eller havet.
Hjerteskjell
Viste du at med skjell så må du være obs på noen ting. Virus(Norovirus og andre omgangsykevirus) og de tre algegiftene DSP – Diarrhetic shellfish poisoning, PSP – Paralytic shellfish poisoning som gir dirarè sykdommer og paralyse ved lammelser som påvirker nervesystemet og ASP – Amnesic shellfish poisoning som skader hjernecellene og gir varig hukommelsestap.
Derfor er det anbefalt og bruke Blåskjellvarselet til Mattilsynet aktivt ved sanking av skjell, for og være på den sikre siden. Det er også anbefalt og sanke så nært teststedene som mulig, men lokale forekomster av virus og alge gifter kan forekomme. Derfor bør man alltid sanke fra steder der man vet at det er god gjennomstrømning i vannet og langt unna havner, bosettinger og kloakkutslipp. Følger man disse forholdsreglene er man stort sett trygg og kan nyte skjell med god samvittighet.
Strandsnegler
Er blåskjellprøvene trygge kan man også trygt sanke Hjerteskjell, O-skjell, Kamskjell, Knivskjell, Flatøsters osv
“Forekomster av giftige alger kan være lokal. Mattilsynet oppfordrer derfor folk til å sanke skjell så nært uttaksstedene som mulig.”
De som høster til eget bruk må selv ta ansvar og nødvendige forholdsregler for å unngå å bli syke.
For giftene DSP og PSP er blåskjell en god indikatorart. Hvis blåskjellene er fri for gift, viser erfaringen at andre arter (flatøsters, o-skjell, kamskjell, hjerteskjell osv.) også er fri for gift. Det forutsetter at skjellene plukkes i næheten av uttaket for blåskjellprøvene, og på samme dyp.
For kamskjell vet man imidlertid at det hovedsakelig er giften ASP som er kritisk. ASP er en gift som produseres av blant annet algen Pseudonitzschia, og gir hukommelsestap (amnesi) i tillegg til forskjellige problemer med fordøyelsen.
Kamskjell
Kamskjell er mer mottakelige enn blåskjell for denne giften, og blir mer giftige enn blåskjell i det samme området.
I Norge har det vært svært lite problemer med ASP, men dersom det finnes høye verdier av algen som produserer ASP i et området, vil det også være sannsynlig at kamskjellene i det området er giftige.
Ved funn av ASP langt over faregrensen vil Mattilsynet gå ut og advare spesielt mot dette.
Blåskjell
Når det er sakt, så er de egentlig bare og sanke med god samvittighet, Kysten vår bugner av gode råvarer og flere bør benytte seg av dem. Bare husk og sank bærekraftig, dvs ikke rensk et helt område for skjell.
Endelig kan jeg dele med dere hva jeg har jobbet med siden 2018(!)
Jeg har klart et lite parti med Taresalt og Trøffeltangsalt. Som er håndhøstet ved kysten av Salten. Tørket og knust, før det blir blandet med kvernet havsalt. Perfekte umamibomber til sjømat, supper, gryter. Ja egentlig det meste.
Foreløpig kun et begrenset parti, men det jobbes med mer ☺️
Send mail til // fesk-kjerringa@hotmail.com for bestilling.
Her har du oppskrift på en enkel røre til bananlapper. Kjekk vis du har ett par overmodne bananer liggende. Jeg valgte og pimpe dem opp litt med blåbær og søl siden vi har to pjuske barn i hus for tiden.
Høstlig kveldsmat
Alle vet jo at blåbær inneholder mye antioksidanter, vitamin c og andre godsaker som er bra for immunforsvaret. Men viste du at Søl inneholder proteiner, vitaminer, mineraler og jod. I tillegg til at det er den tarearten med høyest innhold umami? Næringsbombe med andre ord.
Nok digresjoner, her er oppskriften:
2 modne bananer
2dl havregryn
2ss melk eller vann
1ts vaniljesukker
1ts bakepulver
2 egg
Slik gjør du:
Bland alt i en egnet skål, kjør det med en stavmikser til ønsket konsistens. Ta ca 1ss røre til hver lapp og stekes på hver side på middels varme til de er gyldne.
Dette er grunnoppskriften. Nå kan du tilsette diverse. Jeg brukte som sagt en neve blåbær og en 1/2ts søl. Kjør en runde med stavmiksern om du bruker ting i litt større biter.
Røra kan fint stå i kjøleskap natten over hvis du vil ha nystekte lapper til frokost.
Serveres med f,eks brunost, syltetøy, rømme eller hvitost.
Sprengt makrell, eller lettsalta makrell som det egentlig er. Jeg er egentlig ikke så veldig fan av makrell, men etter at jeg prøvde og lettsalte den for så og trekke den likte jeg den mye bedre.
Slik gjør du:
Fileter makrellene og skjær bort bein om du ikke vil renske etterpå. Legg filetene lagvis med grovt havsalt i 1-2 timer. Før du skyller av saltet og skjærer filetene i porsjonsstykker. Trekk bitene i vann i ca 15min(se det ann etter størrelsen på stykkene)
Server med kokte potete, rømme og agurksalat. Nydelig!
Her har dere en kjapp oppskrift på deilig kremet pasta med stekt torsk. Begge barna mine slukte denne! ✨
Du trenger til 4 porsjoner:
350gram tagliatelle
1/2ts tangsalt(vanlig går og bra) og litt pepper
1/2pk frosne erter
400gram torskefilet
Smør til steking
Fløtesaus
3dl kremfløte
Salt og pepper
Sitron
100gram revet ost etter eget ønske(norveiga og parmesan brukte vi)
Fersk persille
Sitronsaft
2 fedd hvitløk
Tørket steinsopp(kan sløyfes)
Slik gjør du:
Begynn med pastaen. Tilbered den etter produsentens måte. Gjerne bruk tangsalt i kokevannet.
Sausen lager du mens pastaen koker. Fres hvitløken i pannen, kok opp opp fløten med hvitløken. Tilsett osten, kok opp igjen. Ha i finhakket persille og smak til med salt, pepper, litt finknust tørket steinsopp og sitron. Bland sausen med den ferdige pastaen.
Fisken saltes og pepres, før den stekes i godt smør til den er gyllen og gjennomstekt.
Torskefilet saltet med tangsalt
Serveres med en skvis sitron og en kvast persille ✨
I dag kjørte vi en tur til Sandhornøy for og besøke bestemoren min. Mens vi var der tok vi oss en tur i fjæra. Den samme fjæra som jeg omtrent er oppvokst i. Den samme fjæra som jeg har brukt utallige timer i, på leting etter tangsprell, breiflabb yngel, «killedyr», strandkrabber og alt det andre som lever der. Jeg husker enda spenningen hver gang jeg gikk ned dit. For hva kunne ha blitt skylt opp ved forrige flo? Det er like spennende nå og jeg håper barna mine får samme gleden fremover.
Naustet t han far(nærmest)
Jeg vet iallefall at de koste seg masse i dag! For da fant vi to fine tangsprell, mange strandkrabber og masse «killedyr» bare se selv ☺️
Viktig og dele på krabbebøttaSe!Viktig og passe på fangsten sinTo store fine tangsprell!Tangsprell – Pholis gunnelusElias 2,5år studerer fangsten sin. Fremtidig fisker? Strandkrabbe«Æ vil slæpp de ut» og slik gjorde han ☺️
Drømmen er et eget sted med naust og båt. En gang.. 😊
Bland alt sammen og tilsett fisken. Marineres i minimum 10min.
Sitron, Rosmarin og fenikkel marinade – 4 fedd hvitløk 1ss fenikkelfrø 3ss olivenolje 3ss sitronsaft 2ss rosmarin 1/2ts salt 150gram torskefilet i terninger
Bland alt sammen og tilsett fisken. Marineres i minimum 10min.
Forvarm ovnen/grillen til 300grader. Får du ikke 300grader i ovnen så bruk 250grader og øk steketiden noe.
Ta pizzabunnene og smør dem med hvitsaus. Legg på ost, grønnsaker, fisken og noen ferske reker. Dryss over sesamfrø til slutt. Stekes på pizzastein i 4-6min/til den er gylden.
Nytes slik den er eller med litt ruccola og fetaost på siden.
Trøffeltang. En liten rødalge som lever/vokser utelukkende på grisetang som en liten parasitt, langs kysten av Norge. Du finner den nesten overalt der det er Grisetang(Ascophyllum nodusom)
Trøffeltang høstet tidlig sommer
Trøffeltangen kan høstes hele året, men er best og høste i de kalde månedene av året. Da er den så og si fri for andre snyltedyr og alger som vokser på den ellers i året.
Min erfaring er at den tørkede trøffeltangen kan lagres i flere år, dersom den ligger tørt og mørkt. Det sies at i Japan er den beste tørkede tang og taren gjerne over 100år! Jo eldre jo bedre. Sett at den er lagret riktig.
Noen mener at den taper seg på både lukt og smak, men jeg har motsatt erfaring.