
Sukkertare – Saccharina latissima. Er en brunalge som finnes langs hele kysten av Norge på skjermede steder og viker. Du finner den fra lavvanns sonen og ned til ca 20 meters dyp. Sukkertare har ikke midtribbe slik Butaren har. Isteden er den et stort blad som kan minne om krokodilleskinn i utseende.
Denne kan også høstes uten og bli våt på beina, bare husk og ikke rens ett helt område for den da den er utsatt for over sanking. La stilken/festet og nederste del av bladet stå igjen, slik at den vokser ut igjen.
Sukkertare inneholder søtningstoffet mannitol. Dette vil du se når du tørker sukkertaren. Da vil det bli skilt ut som et hvitt pulver som kan minne om salt utslag. Sukkertare er en av brunalgene som inneholder mest jod og bør forvelles før bruk. På dette viset reduseres jod innholdet med inntil 90%. Tørket kan den holde i flere år, sett at den er oppbevart riktig. Tørt og mørkt.
Sukkertare dyrkes også kommersielt og er en ettertraktet eksportvare. Du finner den også i handelen fra ulike produsenter som krydder eller tørket.