
Grisetangdokke – Vertebrata lanosa, eller trøffeltang som du kanskje har hørt om?
Dette er en lite rødalge som vokser utelukkende på Grisetang – Ascophyllum nodosum. Du finner den langs hele kysten av Norge, men størst forekomster er nord i landet. Den kan sankes hele året, men smaksmessig er den best i vinterhalvåret. Oktober og ut April. På sommerstid blir den gjerne en del lysere i fargen pga vekstsesong/blomstring og sol bleking. Vinterstid er den mye mørkere, nesten helt svart.
Den høstes ved og bruke hendene eller en saks, hvor man napper av selve trøffeltangen fra grisetangen. Aldri ta med hele grisetangen med trøffeltang på. Gjør man dette vil den ikke vokse ut igjen. Sank alltid derfor kun det du trenger og fordelt over flere grisetang tuer. Ved riktig høsting kan man høste av den år, etter år.
Den har en smak som minner mye om ekte trøffel, på både smak og lukt. Den kan brukes til alt du ville ha brukt trøffel til, i tillegg er den god til både viltkjøtt, kylling og all sjømat. Den er veldig drøy i bruk, og man trenger kun en liten klype.
Den egner seg best til tørking, men kan også brukes fersk. I fersk tilstand kan den modnes i kjøleskap før bruk, en 2-3 dager. Skal du tørke den bør du passe på temperaturen, da den kan bli bitter ved for høy temperatur. 45-50 grader er mer enn nok.